Ilisimatusarfimmi - ujarlerpoq

Uiarnerit - Rejsen til Landets Ende

26.11.2015

Afdeling for Kultur & Samfundshistorie på Ilisimatusarfik inviterer til offentligt foredrag med Einar Lund Jensen, historiker og ph.d. i eskimologi.

Titlen for foredraget er: "Uiarnerit - Rejsen til Landets Ende, historien om 1800-tallets østgrønlandske indvandring til Kap Farvel-området".

Rejsen til Landets Ende er historien om den østgrønlandske indvandring til Vestgrønland.

Gennem hele 1800-tallet foretog folk fra Sydøstgrønland rejser til Kap Farvel-området, hvor de handlede med den Kongelige Grønlandske Handel.

De fleste blev i området og blev kristnet af den tyske Brødremenighed ved missionsstationen Friedrichsthal - i dag bedre kendt under det oprindelige navn Narsarmijit.

I 1900 fandt den sidste indvandring sted, og området mellem Kap Farvel og Ammassalik var affolket.

Kulturmødet mellem østgrønlandske indvandrere, herrnhutiske missionærer og danske handelsmænd udgør den væsentligste faktor for 1800-tallets historie for Kap Farvel-områdets befolkning. Det skabte en række samfundsmæssige forandringer for uiarnerit, som er betegnelsen for de folk, der kom fra Sydøstgrønland og slog sig ned i Kap Farvel-området.

Der findes overleverede beretninger fra de sidste indvandrere, men derudover har de østgrønlandske indvandrere ikke selv efterladt sig skriftligt kildemateriale.

Med aktstykker, indberetninger og breve fra mission og handel er det dog muligt at stykke et klart billede sammen af samtidens østgrønlandske indvandring, og hvilke årsager der lå bag, samt af det samfund som i Kap Farvel-området opstod i kølvandet på indvandringen.

Hvornår: torsdag den 26. november kl. 19.30 

Hvor: auditoriet på 1. sal (Ilimmarfik)

 

Lidt om foredragsholder: Einar Lund Jensen, f. 1949 i Sisimiut, Grønland; historiker og ph.d. i eskimologi.

1997-2001 leder af Nationalmuseets Grønlandssekretariat og repatrieringsprogrammet Utimut; fra 2001 ansat som projektforsker ved Center for Grønlandsforskning (SILA) og Danmarks Nyere Tid på Nationalmuseet. 2015: gæstelærer ved Afdeling for Kultur- og Samfundshistorie, Ilisimatusarfik.

 

Efter foredraget vil der være spørgsmål og diskussion

Der serveres kaffe og kage i pausen

Der er naturligvis fri adgang - og alle er mere end velkomneOqalugiarnerit KNR

Ilisimatusarfimmi oqalugiaatigineqarsimasut knr.gl-ikkut tusarnaakkit

KNR-imut linki

Paasisimasalik

Immikkut ilisimasalittavut ajornanngitsumik attavigikkit

Atuaruk