Ilisimatusarfimmi - ujarlerpoq

Det tidligere Dansk Vestindien og kravet om erstatninger for kolonitiden

26.10.2016

Afdeling for Kultur- og Samfundshistorie på Ilisimatusarfik arrangerer et offentligt foredrag med idéhistoriker Astrid Nonbo Andersen, ph.d.:

Det tidligere Dansk Vestindien og kravet om erstatninger for kolonitiden

Næste år er det 100 år siden, at de Dansk Vestindiske Øer blev overdraget til USA. 100-året bliver mindet i både Danmark og på De Amerikanske Jomfruøer, som øerne hedder i dag. Jomfruøernes historie er ikke særlig kendt i Danmark. Omvendt viser kravene om, at Danmark skal betale erstatninger for slaveriet og salget af øerne til Jomfruøernes befolkning, at kolonitiden langt fra er glemt på De Amerikanske Jomfruøer. Hvad betyder den fælles historie, arven efter slavetiden og forholdet til Danmark på øerne i dag, og hvorfor kræver man på De Amerikanske Jomfruøer og i resten af Caribien erstatninger for noget, der ligger så langt tilbage i tiden? Det er nogle af de spørgsmål, der vil blive berørt i foredraget.

Astrid Nonbo Andersen forsker i erindrings- og historiepolitik, herunder bl.a. officielle undskyldninger, krav om erstatninger for historiske uretfærdigheder og forsoningskommissioner. Hendes forskning behandler især Danmark og de tidligere danske kolonier – særligt de Amerikanske Jomfruøer, Tranquebar og senest Grønland og den grønlandske forsoningsproces. Hendes ekspertise dækker derudover også sociale og kollektive erindringer, moderne global historie, moderne politisk idéhistorie og amerikansk tænkning. Hun er ph.d. i idéhistorie og ansat ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

 

Hvornår: onsdag d. 26. oktober, kl. 19.30

Hvor: auditoriet på Ilimmarfik

 

Foredraget er på dansk.

Efter foredraget vil der være kaffe/te og kage og tid til spørgsmål og diskussion. - og alle er velkomne.Kommunikationskontor

Kom nemt i kontakt med vores kommunikationskontor

Læs mere

Nutaarsiassat

Ilisimatusarfik pillugu nutaarsiassat

Atuaruk

Tusagassiuutit

Ilisimatusarfik tusagassiuutini

Atuaruk