Ilisimatusarfimmi - ujarlerpoq

Offentligt foredrag om 'danske mediefremstillinger af “grønlænderen“: kolonimagt, køn og seksualitet'

18.09.2017

Afdelingen for Sprog, Litteratur & Medier på Ilisimatusarfik arrangerer et offentligt foredrag med Marie Maegaard & Kristine Køhler Mortensen, Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, Københavns Universitet om "Danske mediefremstillinger af “grønlænderen“: Kolonimagt, køn og seksualitet".

Det en kendt sag at man i mange danske sammenhænge stadig kan spore det koloniale perspektiv på Grønland. Grønland og grønlændere fremstilles eksempelvis ofte som anderledes og uciviliserede i danske beskrivelser, og det gælder indimellem også når der er et udtalt ønske om netop ikke at fremstille et kolonialt billede af Grønland og grønlændere.

I vores foredrag har vi fokus på hvordan grønlændere og deres kroppe præsenteres i danske medier, og hvordan disse fremstillinger fortsat reproducerer diskurser om grønlandsk anderledeshed og dansk overlegenhed. Den centrale case er DR-produktionen ”Den Yderste By” fra 2016, men vi inddrager også andet materiale. Vi bruger detaljerede sproglige analysemetoder til at analysere vores data, og det giver os indblik i hvordan værten i TV-produktionen interagerer med de medvirkende, og hvordan han opnår autoritet i samtalerne. På trods af TV-seriens erklærede mål om at vise det ”stærke” og ”modige” grønlandske folk, ender serien på mange måder alligevel med at begrænse de deltagendes stemmer.

Det er vist før, og er derfor ikke så overraskende, at der stadig findes koloniale elementer i danske medieproduktioner, men det væsentlige her er at det tilsyneladende er meget svært at undgå dem. Selv produktioner som eksplicit har en agenda om at skabe positive billeder af grønlændere, ender alligevel med at reproducere det koloniale magtforhold. Vi lægger op til en diskussion af hvordan man kan forstå denne bias, og hvad produktioner som ”Den Yderste By” gør ved danskeres forståelser af Grønland og grønlændere. 

Hvornår: mandag d. 18. september kl. 19.30

Hvor: auditoriet på Ilisimatusarfik campus Ilimmarfik

 

Efter foredraget vil der være kaffe/te og kage og tid til spørgsmål og diskussion - og alle er velkomneKommunikationskontor

Kom nemt i kontakt med vores kommunikationskontor

Læs mere

Nutaarsiassat

Ilisimatusarfik pillugu nutaarsiassat

Atuaruk

Tusagassiuutit

Ilisimatusarfik tusagassiuutini

Atuaruk