Ilisimatusarfimmi - ujarlerpoq

Naturdigtning fra landskab til økokritik

22.09.2021

Afdeling for Sprog, Litteratur & Medier inviterer til offentlig forelæsning om "Naturdigtning fra landskab til økokritik" med professor, dr.phil. & lic.phil. Malan Marnersdóttir fra Færøernes Universitet.

Naturen er en rig kilde til billeder i digte og fortællinger. Natur og landskaber kan være tekstens tema - men det er meget ofte det motiv, de konkrete omgivelser, som bruges til at behandle og belyse følelser, stemninger og sindstilstande hos digter-jeget eller i romanen.

Ordbøgerne definerer begrebet 'natur', ligesom filosoffer gennem tiderne har viet naturen deres opmærksomhed. For opfattelsen af, hvad 'natur' er har ikke været konstant. De to danske litteraturprofessorer Thomas Bredsdorff og Klaus P. Mortensen har skrevet interessante og banebrydende tekster om natur og det sublime i skønlitteraturen. 

Færøske landskaber var med til at definere det færøske - dengang de nationale idéer kom til udtryk i den tidlige digtning på færøsk i 1870’erne. I disse landskaber forekommer der ofte dyr - i færøsk litteratur især får, fugle og fisk. 

Almen natur og især forstyrret eller forurenet natur er emnet i det, som går under betegnelsen økokritik og økopoesi - og den behandler især klimaforandringer og den global forurening af naturen.

I forelæsningen vil Malan Marnersdóttir give eksempler på naturbeskrivelser i færøsk digtning fra folkeviserne til vor tids økopoesi.

  • Hvornår: d. 22. september, kl. 19.30 - 20.30 
  • Hvor: auditoriet på Ilisimatusarfik


Kommunikationskontor

Kom nemt i kontakt med vores kommunikationskontor

Læs mere

Nutaarsiassat

Ilisimatusarfik pillugu nutaarsiassat

Atuaruk

Tusagassiuutit

Ilisimatusarfik tusagassiuutini

Atuaruk